NETKL NETWORK

netkl network

Antara punca mengapa penggunaan ‘Physical Memory Usage’ (RAM) yang tinggi

Apakah penggunaan memori fizikal dalam cPanel?

Penggunaan memori fizikal dalam cPanel memaparkan jumlah RAM (dalam format GB) yang digunakan oleh proses dalam akaun anda pada masa itu. Setiap halaman, modul PHP, skrip, dan sebagainya menggunakan jumlah memori tertentu.

Bergantung pada pakej hosting anda, had penggunaan memori diberikan berbeza. Jika anda melepasi had penggunaan memori, laman web anda akan menjadi sangat perlahan, menjejaskan pengalaman pengguna. Apabila penggunaan berlebihan sumber sedemikian berlaku, mesej ralat akan dipaparkan pada lama web anda.

Beberapa kod ralat biasa yang dipaparkan selepas melebihi penggunaan memori ialah 503, 500, 403 dan 508.

Punca penggunaan memori fizikal yang tinggi dalam cPanel.

Jumlah trafik tidak berguna atau spam/bot yang tinggi di tapak web anda boleh meningkatkan penggunaan memori fizikal.

Penggunaan script tidak cekap serta perlaksanaan banyak skrip atau proses serentak pada masa yang sama yang menyebabkan penggunaan memori fizikal yang tinggi.

Pemasangan script/plugin/theme null/pirate. Kehadiran virus/malware adalah salah satu punca utama penggunaan tinggi memori fizikal. Oleh itu, kami sarankan supaya anda beli script/plugin/theme dari website owner sahaja. jangan sesekali beli/download apa apa script/plugin/theme dari website pihak ketiga yang bukan penjual sah. segala script null/pirate telah pun dibundle dengan virus/malware/backdoor.

Pemasangan plugin, tema dan modul Ajax yang tidak digunakan juga menggunakan memori fizikal yang tinggi.

Memasang kemas kini perisian atau plugin baharu dalam sesetengah kes juga boleh menyebabkan penggunaan memori fizikal yang tinggi.

Bagaimana untuk menyemak penggunaan Memori Fizikal dalam cPanel

Untuk melihat penggunaan memory secara real time, sila login ke cPanel, kemudian lihat pada Statistik disebelah kanan. butiran penggunaan memori fizikal seperti berikut:

Dalam imej yang dipaparkan di atas, ia adalah info penggunaan memori fizikal dalam real time. Untuk menyemak sejarah butiran penggunaan memori fizikal, sila klik Resource Usage dibawah menu Metrics:

Cara kurangkan penggunaan memori fizikal dalam cPanel

Semak data pelawat laman web anda dalam cPanel. Jika pelawat bertambah mendadak, maka, dalam kes ini, anda perlu menaik taraf pakej hosting anda untuk memenuhi permintaan atau jika ia adalah bot/spammer, sila berusaha untuk mencegah serangan tersebut.

Disable plugin atau delete skrip yang memakan banyak memori fizikal. Semak semua plugin/theme. disable dan delete, jika tidak lagi diperlukan.

Delete semua domain dan subdomain yang tidak lagi digunakan.

Kekalkan versi yang terkini dan sentiasa update bagi semua perisian, plugin dan theme. Sila buat backup dahulu dalam Softaculous sebelum upgrade. jika ada masalah selepas upgrade, anda boleh restore saja backup Softaculolus dengan beberapa klik sahaja.

Kadangkala, penggunaan memori fizikal yang tinggi berlaku disebabkan anda tukar versi PHP, kemas kini terbaharu di tapak web anda. Jadi, semak semua kemas kini terkini yang dipasang.

Jangan tukar versi PHP kepada versi lain sekiranya anda tidak pasti pilihan tersebut betul atau tidak.

Dan yang paling penting, jangan sesekali beli/download script/plugin/theme atau apa apa script/software dari luar website owner yang bukan agen rasmi penjual berkaitan.

Kesimpulan

Kami telah membincangkan dalam artikel ini punca utama penggunaan memori fizikal yang tinggi dalam cPanel. Sejauh mana penggunaan memori fizikal yang tinggi mempengaruhi prestasi tapak web anda. Selain itu, kami juga telah mencadangkan beberapa panduan berguna yang membolehkan anda membetulkan isu penggunaan memori fizikal yang tinggi dalam cPanel dengan mudah.

Antara punca mengapa penggunaan ‘Physical Memory Usage’ (RAM) yang tinggi
Scroll to top