NetKL Network – Affiliate Program – FAQ (B. Melayu)

Salam/hai semua,
Harap korang semua sihat2 & ceria selalu.

Disebabkan ramai sgt yg tanya saya pasal NetKL, webhosting, domain, dan Affiliate Program ni sejak beberapa hari lepas, so, saya pun decide utk buat FAQ di bwh.

Harap2, ianya membantu 🙂

1) Apa tu NetKL? Webhosting? Domain?

NetKL Network menawarkan domain & webhosting dgn harga yg paling kompetitif dlm pasaran, bagi sesiapa yg nak bukak website (samada for personal/bisness purpose).

Domain ialah alamat homepage korang : eg. www.bisnessaya.com

Hosting pulak ialah ruang dlm server kami, yg anda akan sewa, utk digunakan bagi menyimpan website contents korang.

Server2 NetKL terletak di TM’s Datacenter (di Brickfield & Cyberjaya).

Ruang server (hosting) ni, korang boleh sewa secara bulanan/tahunan. Kalu sewa tahunan, harganya lebih murah, dan yg paling best, NetKL bagi 1 domain secara PERCUMA (yg sepatutnya b’harga=RM29.95/setahun).

2) Apa tu Affiliate Program? Apa faedahnya pada aku?

Bila korang dah register jadi Affiliate, setiap orang yg beli hosting* NetKL daripada korang punya referral link, korang akan dpt 10% commision**. Registration boleh dibuat di sini : http://billing.netkl.com/register.php

* hanya utk pembelian hosting yg pertama aja, bukan renewal.
** sah utk pembelian hosting saja, bukan domain.

3) Sesuai ke saya buat Affiliate Program ni?

Kalu korang mmg selalu merayau kat internet tiap2 hari, dan menginginkan income besar, memang sesuai sgt la!

Tapi kalu korang jenis yg sibuk dgn karier/bisnes masing2; hanya ada sikit masa berinternet dlm sehari; TETAPI, masih berhasrat nak buat side-income; apa lak tak bulehnya? (Walaupun tak byk sgt, tapi lepas lah jugak nak bayar bil2 letrik/air korang tuh, ye tak?)

Mantra nya simple : byk korang usaha, byk la income korang! Adil, kan? 🙂

4) Macamana cara nak promote?

Paling senang nak promote ialah bila korang kenal sapa2 yg nak buat website. Apa lagi, forwardkan je lah referral link korang tu pada diorang. Selain tu, korang juga boleh promote servis webhosting NetKL ni pada org yg DAH PUN ada website, tapi TAK HAPPY dgn hosting provider dia yg skrg (mungkin servis/support provider tu teruk ke, giler ke, lembab, dsbnya).

Kalu korang tak kenal sapa2 yg nak bukak website, jgn risau. Korang jugak BOLEH promote secara tak langsung, tiap kali korang bersosial di internet tu (cth: dlm blog ke, forum, atau Facebook). Utk mengetahui dgn lebih lanjut, sila baca artikel nih : http://www.weluvpeace.com/facebookpromo.html

5) Mcm mana nak tau kalau ada sesapa yg dah signup/masuk melalui Affiliate link aku?

Teknologi sekarang dah canggih, beb. Semuanya transparent. Bila2 masa, korang buleh tgk statistic; sapa yg dah masuk, berapa commission yg dah korang dapat (RM$$$$), dgn hanya login ke Client Area : http://billing.netkl.com/clientarea.php

Ini pulak sample mcm mana rupanya affiliate korang nanti, bila korang dah join : http://www.weluvpeace.com/AffiliateIncome.gif (aku punya latest account, 5/5/2010)

Kalu korang kurang jelas, apa maksud sesetengah istilah/perkataan kat situ, sila rujuk definisi di bwh :

Your Unique Referral Link – ini ialah link yg korang hantar pada kwn2/kenalan yg korang tau memang nak bukak website. Bila diorang klik je Unique Link korang, utk akses website kami, satu ‘cookie’ akan terlekat pada web browser diorang. Walaupun, diorang tutup PC dan kembali kemudian (bila2 masa dlm 90 hari), affiliate ID korang masih lagi akan dpt dikesan. So, kalau diorang beli mana pakej webhosting kami, transaksi ni secara automatik direkodkan dlm sistem billing kami. Korang boleh tengok semua transaksi & jumlah komisen yg masuk, dgn login ke dlm client area korang.

Number of Visitors Referred – ini ialah jumlah pelawat yg telah klik pada link korang utk melawat website NetKL.

Number of Signups – ini ialah jumlah berapa kali org dah isi Order Form melalui Referral Link korang, utk beli mana2 pakej hosting di NetKL. Bila dah order, kengkadang tak semestinya dia beli. Kalu diorang buat bayaran selepas order, status signup diorang akan jadi ‘Active’. Komisen korang pun bertambah. Tapi kalu diorang tak bayar juga, status signup diorang akan jadi ‘Pending’, so, komisen korang utk transaksi ni juga trtangguhlah, selagi customer ni tak bayar.

Conversion Rate – ini ialah peratusan jumlah signup (per klip). Contohnya, kalu ada 10 org klik link korang, dan hanya 5 yg beli, maka, kadar closing ratio korang ialah 50%.

Commission Pending Maturation – ini ialah jumlah duit yg dah pun korang entitle, tapi tertangguh (pending) sehingga 30 hari. Bila dah lepas 30 hari, baru lah amount ini (atau sebahagiannya) akan dipindahkan ke bahagian “Available Commission Balance”. Tetapi, NetKL dah set kan ruang ni kepada 0 (kosong), yg bermakna, korang dah tak payah tunggu sales korang berusia sampai 30 hari, baru boleh claim komisen. Sekarang, asalkan komisen dah lebih dari RM50 aja, korang dah boleh keluarkan apa2 saja komisen yg korang dah dpt.

Available Commission Balance – ini ialah jumlah komisen yg korang buleh keluarkan, bila dah melebihi RM50.

Total Amount Withdrawn – jumlah duit yg korang dah keluarkan, setakat ni.

Your Referrals Section – ruang ini menunjukkan setiap transaksi yg berlaku melalui Referral Link korang. Pakej apa yg dah dibeli, tarikh, amount, dsb-nya!

Mungkin sesetengah korang memang dah terrer dgn apa yg saya ceritakan di atas. Tetapi bagi yg masih blur2 sotong tu, saya harap, article ni membantu anda serba sedikit.

Kalu masih ada sebarang pertanyaan, jgn segan2. Tanya je!

Selamat ber-affiliate & maju jaya!

See you at the top, bebeh!

BR,

NetKL Network

Inline
Inline